Tot ce trebuie să știi despre Pescuitul la Știucă. Deltă - Râuri - Lacuri - Arrow
Tot ce trebuie să știi despre Pescuitul la Știucă
Deltă - Râuri - Lacuri.
Salut, pescari!
Acest articol are ca scop prezentarea celor mai eficiente echipamente, tehnici și metode de pescuit la știucă pe care le-am folosit de-a lungul timpului și mi-au adus rezultate bune, inclusiv câteva recorduri personale.
Personal am prins gustul acestui stil undeva în 2003 - 2004 când am fost pentru prima data în Deltă - Mila 23 - la Nea Paul. Mergeam special pentru răpitor, în principiu știucă și tehnica era una banală:
"lansetă de răpitor"
"mulinetă de spinning"
"strună verde chinezească"
"oscilantă"
Țin minte ca prindeam atât pe Dunărea veche și canalele aferente ( Stipoc, Lopatna, Șontea, Mănăstirea etc) cât și pe lacurile renumite din zonă ( Băclănești, Fortuna, Trei Iezere, Bogdaproste, Babina, Merhei, Văcaru, etc.)
Fascinant... Am prins pește și am revenit an de an, cel puțin 1 dată pe an până prin 2016, pentru că rezultatele erau din ce în ce mai dezamăgitoare...
Virusul era prins bine și m-a împins să caut câteva știuci și prin jurul Bucureștiului. Știu că le găseam pe Neajlov, Mihăilești - Cornetu, Valea Vlăsiei, Snagov, Tâncăbești, Balta Lunca Mihăileștiului (Alex - Buzău), câteva mai erau și la Nea Pavelescu (Lehliu) dar nu știa multă lume de ele, Măgura Buturugeni, etc.
Aventura cu pești mari a început pe Mihăilești, dar a continuat și în UK, unde am început să studiez mai în detaliu acest stil și să folosesc echipament dedicat, ca să pot ține pasul cu pescarii de aici.
Am observat că banala mea oscilantă nu mai făcea față, așa că am adoptat stilul de pescuit la jig cu gume mari (12 - 25cm), pentru mine fiind probabil cel mai productiv stil de pescuit al știucilor mari.
În acea perioadă începeam și colaborarea cu Arrow International, și întâmplarea a facut să încep acest stil cu produse Savage Gear și Okuma, Arrow fiind chiar importator și distribuitor autorizat pentru cele 2 în România.
Primul combo - primit în 2016 și pe care încă îl am este alcătuit din:
- Savage Gear Bushwhacker xlnt2 2.58m 30-80g
- Okuma RTX35
Acesta mi-a intrat la suflet pentru că probabil a prins mai multe știuci decât altele și nu cred că am să renunț la el prea curând.
Ulterior am mai încercat și:
- Savage Gear Finezze 12-35g 2.5m
- Savage Gear xlnt3 2.4m 10-40g
- Daiwa Tournament Ags 2.4m 28-84gr
Și diverse Mulinete
- Okuma Inspira 30
- Okuma Helios 40
- Okuma Ceymar Tiara 30
În fine, să trecem la subicet - Cum le prindem?
Vreau să vă spun 2 vorbe despre echipamentul pe care îl folosesc și, evident, cum este el folosit:
1. Lanseta
- Dacă pescuiți la jig, acțiunea ar trebui să fie Fast sau extra Fast
- Puterea de aruncare o alegeți în funcție de nălucile cu care doriți să pescuiți (năluci mari => putere mare 60, 80, 100g sau mai mult. năluci mici => putere mai mică 30-40g. Perosnal nu m-aș duce mai jos de 30g când vine vorba de știucă)
- Alegeți o lansetă senzitivă
- Eu am optat pentru variante mai lungi pentru că pescuiesc de pe mal.
2. Mulineta
- Optați pentru o mulinetă fiabilă și citiți înainte câteva recenzii despre produsul respectiv, pentru că pescuitul cu năluci mari poate fi solicitant pentru mulinetele de spinning.
- Mulineta trebuie să echilibreze bine bățul, așa că cea mai bună recomandare pe care o pot face este sa mergeți cu lanseta aleasă în magazin și să testați acolo diferite mărimi de mulinete până o găsiți pe cea care echilibrează bățul cel mai bine.
- Câteva modele Okuma care mi-au plăcut: Epixor, Inspira, Helios și RTX.
- Nu vă lăsați păcăliți de numărul rulmenți pentru că nu este relevant. O mulinetă cu mai mulți rulmenți nu este neapărat o mulinetă mai bună - sper să am timp sa dezvolt acest subiect cu altă ocazie.
3. Firul
- Pescuitul la jig îl fac exclusiv cu fir textile
- Grosimea o alegeți din nou în funcție de greutatea nalucilor (80 - 100g => 0.18 - 0.22 mm diametrul, 30 - 40g => 0.12 - 0.16 mm diametrul)
- Prefer un fir moale, mătăsos care să nu facă gălăgie prin inele.
- Preferințele mele în funcție de buget ar fi: Daiwa J Braid pentru buget mic și Daiwa Tournament Evo X8 pentru buget mai ridicat.
4. Struna
- Mulți preferă Fluorocarbonul, pentru că este mai puțin vizibil în apă și se spune că ajută năluca să evolueze mai natural (lucru de care, personal, nu am reușit să îmi dau seama dacă e adevărat). Berkley Trilene 0.91mm și Savage Gear 100% Soft Fluorocarbon 0.92mm sunt 2 variante pe care le-am folosit cu succes. Personal nu m-aș duce mai jos de 0.90mm, mai ales când știu că pot să am de a face cu știuci mari, poate chiar +1m
- Având în vedere ca există riscul ca o știucă mare să îți taie struna de fluorocarbon, mulți pescari preferă struna metalică și aici fac doar 2 recomandari: Daiwa Prorex Titanium și Savage Gear Carbon 49
5. Nălucile și tehnici de recuperare
Un subicet vast, despre care am putea să vorbim o zi întreagă, dar am să îl restrâng în doar câteva rânduri. Orice pescar de știucă trebuie să aibă în trusă:
● Glidere / Slidere - recomandate în special pe zona cu apa mică ( o coadă de baraj, lacurile din deltă, zone cu vegetație, stuf etc). Aici trebuie menționate neaparat 2 năluci : Strike Pro Buster Jerk și Savage Gear 3D Roach Jerkster. Cea mai productivă tehnică de recuperare a gliderelor mi se pare că este cu pompaje de diferită intensitate din lansetă, urmate de recuperarea surplusului de fir.
● Linguri Oscilante - în funcție de locul unde pescuiți, puteți să folosiți și linguri ușoare pentru apă mică 7-10g și linguri foarte grele pentru stăvilare cu curent puternic sau baraje adânci, de exemplu un Kuusamo Professor de 18cm are 60g. Ca și modele, probabil Dolinger și Irlandeza de la Mișu mi-au adus cele mai multe știuci. Dar mai puteți să aruncați un ochi și la Berti - Linx și Pișcot. Cea mai productivă tehnică de recuperare a oscilantelor cred că este o recuperare constantă din mulinetă, alternantă cu câteva jerkuri din vârful lansetei și ocazionale pauze când lingura ajunge prea sus.
● Spinner bait - o nălucă în care nu prea am avut încredere până în ultimii ani când a demonstrat că poate prinde când altceva nu merge. Cele cu skirt cred au prins cel mai bine pentru mine. Merită să aruncați un ochi la Berti și Savage Sear Da'Bush 32g, Cea mai productivă tehnică de recuperare a acestei năluci este "încet și constant"
● Shaduri - având în vedere că pescuiesc preponderent la jig, aceasta este categoria mea preferată de năluci. Armez de obicei shadurile până în 17-18cm cu jig 6/0 și 1 stinger pe burta shadului , iar cele de 19-25cm cu Cork screw și 2 stingere pe burtă. Prefer shadurile mari, de obicei 15cm sau mai mult pentru că îmi cresc șansele să prind pești mari. Pe lacuri pescuiesc cu jiguri 10-15g ( nu mai puțin când vine vorba de năluci mari pentru că nu mai evoluează pe cădere cu gramaje mici), iar pe râuri cu jiguri de până la 30-35g dacă am debit și adâncime mare. Un nou sistem de armare a nălucilor mari apărut recent (2019) și care prezintă interes este Savage Gear punch head. Trebuie să fiu ipocrit să zic că doar Savage Gear prinde știucă sau să zic că nu am prins niciodată cu kopyto, shad teez, pro shad s.a.m.d., dar considerând colaborarea fructuoasă pe care o am cu Savage Gear România și relația de prietenie cu Savage Gear UK, am folosit în proporție de peste 90% năluci de la ei. Așadar, un top 5 al shadurilor de știucă ar putea fi următorul :
5. Strike Pro Pig Shad 15cm
4. Savage Gear Fat T tail 10.5cm
3. Savage Gear 3D River Roach 18cm - paddle tail
2. Savege Gear 3D Herring Shad 16cm
1. Savage Gear Cannibal Shad 15cm
- Distribuie pe: